EDUKACJA KADR I WYMIANA DOŚWIADCZEŃ

Wydział Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego oraz Uniwersytet w Akureyri we współpracy z PAOP podjęły się organizacji konkurs stypendialnego

ODPOWIEDZIALNE RYBOŁÓWSTWO

HUMAN 2 OCEAN

WSPÓŁPRACA NAUKOWA

Od początku swojego istnienia nasza Organizacja współpracuje z Morskim Instytutem Rybackim – Państwowym Instytutem Badawczym w Gdyni.

> > >

konkurs piscesPolish Icelandic scholarship - exchange studies

Wydział Zarządzania, Wydział Oceanografii i Geografii Uniwersytetu Gdańskiego oraz Uniwersytet w Akureyri we współpracy z Północnoatlantycką Organizacją Producentów podjęły się wyzwania organizacji konkurs stypendialnego, którego priorytetem jest wsparcie polskich studentów zamierzających studiować na Uniwersytecie w Akureyri w ramach Programu Stypendialnego Erasmus.

 

 

Celem Konkursu jest:

a. Wzmocnienie polskiego i islandzkiego sektora rybackiego poprzez zapewnienie wykwalifikowanego i doświadczonego kapitału ludzkiego;

b. Zwiększenie wymiany wiedzy i dobrych praktyk między sektorami akademickimi i biznesowymi;

c. Wsparcie finansowe utalentowanych studentów koncentrujących się na zainteresowaniach naukowych związanych z sektorem rybołówstwa, jakością, bezpieczeństwem i przetwarzaniem żywności;

d. Promocja wymiany studentów między polskimi i islandzkimi uniwersytetami.

 

O nagrodę mogą ubiegać się studenci Uniwersytetu Gdańskiego, Wydziału Zarządzania oraz Wydziału Oceanografii i Geografii.

 

PISCES NEWSLETTER

Zapraszamy do zapoznania się z newsletterem podsumowującym dotychczasowy przebieg konkursu PISCES.

WYKŁADY PISCES ZAKOŃCZONE!

 

Na Wydziale Zarządzania UG odbyły się dwa ostanie bloki wykładów prowadzonych przez ekspertów z branży przetwórstwa rybnego w Polsce.

 

I tak oto 21 listopada gościliśmy:

 

  1. Paulinę Wąsik - Product Development Technologist, Thai Union Group PCL,
  2. Łukasza Kobierowskiego - Procurment Manager, Thai Union Group PCL.
  3. Agnieszkę Leszczuk-Piankowską - Pełnomocnik Zarządu ds. jakości, Zakład Produkcyjny Polinord, Grupa Graal S.A.,
  4. Izabelę Wołodko - Dyrektor Zarządzjącą, Zakład Produkcyjny Polinord, Grupa Graal S.A.

 

 

natomiast 5 grudnia wykłady poprowadzili:

 

  1. Maciej Kisiel - Prezes Zarządu, Chłodnia Gdańsk sp. z o.o.
  2. Tomasz Grybek- Pełnomocnika Zarządu ds. jakości, PAOP sp. z o.o.
  3. Anna Kluczek-Kollar - Radca Prawny, Partner Kancelaria Misiewicz, Mosek i Partnerzy,
  4. Emil Remisz - Radca Prawny, Konsulat Honorowy Republiki Islandii w Warszawie.

 

Zapraszamy do udziału w Programie stypendialnym PISCES!

INAUGURACJA 2. EDYCJI KONKURSU PISCES 2020

 

Północnoatlantycka Organizacja Producentów Sp. z o.o. we współpracy z Wydziałem Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, Wydziałem Oceanografii i Geografii Uniwersytetu Gdańskiego oraz Uniwersytetem w Akureyri School of Business in Science w Islandii podjęły się organizacji drugiej edycji konkursu stypendialnego, który ma za zadanie wspierać polskich studentów zamierzających studiować na Uniwersytecie w Akureyri w ramach Programu Stypendialnego Erasmus.

 

Wydarzenie inaugurujące konkurs PISCES (Polish Icelandic Scholarship – Exchange Studies) z udziałem przedstawicieli Rady Honorowej i Programowej Konkursu PISCES odbyło się 24 października na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego.

 

Niewątpliwą atrakcją samej inauguracji był wykład otwierający specjalnego gościa, Kapitana Zbigniewa „Gutka” Gutkowskiego, jednego z najlepszych żeglarzy świata, uczestnika żeglarskich wyścigów samotników wokół globu, m. in. Vendee Globe czy Velux 5 Oceans Race. „Gutek” wygłosił wykład pt. Impossible is nothing i tym samym zachęcił studentów i studentki do pogoni za własnymi marzeniami i planami.

 

 

Studenci Wydziału Zarządzania oraz Oceanografii i Geografii Uniwersytetu Gdańskiego będą mogli się ubiegać maksymalnie o trzy roczne stypendia w wysokości 5000 EUR każde (łączna pula nagród wynosi 15 000 EUR), a warunkiem uczestnictwa w konkursie jest:

  • status stypendysty programu ERASMUS+ na Uniwersytecie w Akureyri
  • złożenie aplikacji konkursowej wraz z napisaniem pracy na temat ‘Climate change impact on global fisheries revenues.
  • prezentacja ww. pracy przed Radą Programową PISCES

 

ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU!

RADA PROGRAMOWA PISCES WYBRAŁA TEMAT PRACY KONKURSOWEJ PISCES 2019/2020

 

Członkowie Rady Programowej PISCES zdecydowali, że tematem pracy konkursowej w tegorocznej edycji Konkursu PISCES będzię temat:

 

Climate change impact on global fisheries revenues.

 

Ponadto, Rada Programowa określiła następujące warunki brzegowe prac konkursowych:

 

  • Max. 15 stron A4 + strona tytułowa, spis treści, bibliografia,
  • Czcionka: Times New Roman, size: 12 pts.
  • Interlinia: 1,15 pts.
  • tylko wersje elektroniczne – MS Word/OpenOffice Writer and PDF (2 pliki).

Stypendium PISCES 2019/2020 przyznane!

 

Przyznaliśmy stypendium w pierwszej edycji konkursu PISCES. Wszystkim uczestnikom konkursu stypendialnego oraz wszystkim wykładowcom jeszcze raz bardzo serdecznie dziękujemy za udział.

Upłynął termin nadsyłania prac do konkursu PISCES. 

 

Dziękujemy za udział w wykładach i konkursie stypendialnym  PISCES. Przystępujemy do oceny otrzymanych prac i wkrótce poinformujemy o wynikach konkursu.

WYKŁADY PISCES zakończone!

 

Na Wydziale Zarządzania UG odbyły się dwa ostanie bloki wykładów prowadzonych przez ekspertów z branży przetwórstwa rybnego w Polsce.

 

I tak oto 11 kwietnia gościliśmy:

 

  1. Valura Asmudssona -  Sales Manager, Ice Fresh Seafood
  2. Unnara Jonnsona - Logistics Manager, Samherji HF
  3. Macieja Kisiela - Prezes Zarządu, Chłodnia Gdańsk sp. z o.o.
  4. Tomasz Grybka- Pełnomocnika Zarządu ds. jakości, PAOP sp. z o.o.

 

natomiast 25 kwietnia wykłady poprowadzili:

 

  1. Anna Kluczek-Kollar - Radca Prawny, Partner Kancelaria Misiewicz, Mosek i Partnerzy,
  2. Emil Remisz - Radca Prawny, Konsulat Honorowy Republiki Islandii w Warszawie.

 

Zapraszamy do udziału w Programie stypendialnym PISCES!

Pierwsze wykłady już za nami!

 

Na Wydziale Zarządzania UG odbyły się już dwa bloki wykładów prowadzonych przez ekspertów z branży przetwórstwa rybnego w Polsce.

 

I tak oto 14 marca gościliśmy:

 

  1. Annę Dębicką -  Program Director of Marine Stewardship Council, Poland and Central Europe,
  2. Agnieszkę Leszczuk-Piankowską - Pełnomocnik Zarządu ds. jakości, Zakład Produkcyjny Polinord, Grupa Graal S.A.,
  3. Izabelę Wołodko - Dyrektor Zarządzjącą, Zakład Produkcyjny Polinord, Grupa Graal S.A.

 

natomiast 28 marca wykłady poprowadzili:

 

  1. Paulina Wąsik - Product Development Technologist, Thai Union Group PCL,
  2. Łukasz Kobierowski - Procurment Manager, Thai Union Group PCL.
  3. Jacek Suryn - Fish Competence Manager, Lisner Poznań sp. z o.o.

 

Kolejne wykłady już 11 i 25 kwietnia 2019 r. 

     

rozpoczynamy wykład DO wyboru

 

Już 14 marca b.r. (czwartek) o godz. 13:30 na Wydziale Zarządzania UG zainugurujemy serię wykładów do wyboru pt. Quality Management & Logistics of Food (Fishery) sector in practice prowadzonych przez specjalistów i praktyków z branży rybołówstwa w Polsce i Islandii.

 

Pierwsze dwa wykłady będą dotyczył niezależnych standardów jakości w branży rybołówstwa oraz zasad zarządzania jakością w branży przetwórstwa rybnego w Polsce.

 

---

 

fot. Sekcja Promocji Uniwersytetu Gdańskiego

INAUGURACJA KONKURSU PISCES

 

Północnoatlantycka Organizacja Producentów Sp. z o.o. we współpracy z Wydziałem Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego i Uniwersytetem w Akureyri School of Business in Science w Islandii podjęły się organizacji konkursu stypendialnego, który ma za zadanie wspierać polskich studentów zamierzających studiować na Uniwersytecie w Akureyri w ramach Programu Stypendialnego Erasmus. Wydarzenie inaugurujące konkurs PISCES (Polish Icelandic Scholarship – Exchange Studies) odbyło się 7 listopada 2018 r. na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego.

 

---

 

fot. Sekcja Promocji Uniwersytetu Gdańskiego

rada programowa pisces wybrała temat pracy konkursowej

 

Członkowie Rady Programowej PISCES zdecydowali, że tematem pracy konkursowej w tegorocznej edycji Konkursu PISCES będzię temat:

 

Quality management driven by innovations - influence of storage and transportation conditions of frozen herring, mackerel and cod on quality and processing.

 

Ponadto, Rada Programowa określiła następujące warunki brzegowe prac konkursowych:

 

  • Max. 15 stron A4 + strona tytułowa, spis treści, bibliografia,
  • Czcionka: Times New Roman, size: 12 pts.
  • Interlinia: 1,15 pts.
  • tylko wersje elektroniczne – MS Word/OpenOffice Writer and PDF (2 pliki).

RADA HONOROWA KONKURSU PISCES 2018/2019

 

Radę Honorową PISCES tworzą:

 

1. Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej RP - Pan Marek Gróbarczyk,

 

2. Minister Rybołówstwa i Rolnictwa Republiki Islandii - Pan Kristján Þór Júlíusson,

 

3. Ambasador Rzeczypospolitej Polskiej w Reykjawiku - JE Gerard Pokruszyński,

 

4. Ambasador Republiki Islandii w Berlinie - JE Martin Eyjólfsson.

RADA PROGRAMOWA KONKURSU PISCES 2018/2019

 

Radę Programową PISCES tworzą:

 

1. Uniwersytet Gdański: dr Angelika Kędzierska-Szczepaniak, prof. Małgorzata Wiśniewska.

 

2. Uniwersytet w Akureyri: Ögmundur Knútsson, PhD.

 

3. Północnoatlantycka Organizacja Producentów sp. z o.o.: Maciej Kisiel.

 

4. Samherji HF: Unnar Jónsson.

 

© 2020 Wszystkie prawa zastrzeżone.

4mk - grafika

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.